Dr Milivoje Došenović: Nova Gajdobra - u ravnici Bačke (14. prošireno elektronsko izdanje, 2019)

xxxDr Milivoje Došenović: Nova Gajdobra - u ravnici Bačke (14. prošireno elektronsko izdanje, 2019)

Dr Milivoje Došenović, književnik, pesnik, romansijer i redovni član Društva književnika Vojvodine, autor knjige: "NOVA GAJDOBRA U RAVNICI BAČKE" (romansijerska monografija), 14. elektronsko izdanje, izdavač i generalni producent knjige: "Domla-Publishing", Novi Sad, 2019. godine. Recenzent  književnog i naučnog dela: prof. dr Radovan Čokorilo, pedagog i psiholog, Univerzitet u Novom Sadu.

 

 

 

NAPOMENA: Kompletno delo se može otvoriti pronalaženjem na našem veb sajtu, u rubrikama: "IZDAVAČKA KUĆA", "O NAMA", "DELA", kao i u kategoriji "VESTI" (Zavičajna izdanja, Nova Gajdobra u ravnici Bačke), gde se pokretanjem linka može otvoriti celokupna knjiga pod nazivom "NOVA GAJDOBRA - U RAVNICI BAČKE" (14. dopunjeno elektronsko izdanje, E-book, 2019), a knjiga je dopunjena veoma retkim i vrednim arhivskim i savremenim fotografijama, obim 664 stranice. Elektronsko izdanje knjige možete otvoriti i u ovoj rubrici, čiji link se nalazi iza albuma fotografija, a pokreće se pritiskom levog tastera miša na korice knjige!

 

Selo Nova Gajdobra - zimski pejzaž u predvečerje (snimak: dr Milivoje Došenović, 2006)

 

Selo Nova Gajdobra, ulazak iz pravca Silbaša i Gajdobre

(Snimak: dr Milivoje Došenović, u leto 2006)

 

Najdraža bašta moje rodne kuće u Novoj Gajdobri. Jedan deo je i dalje tu, kao iz moga detinjstva. Ali, nešto ipak nedostaje... Da, nedostaju brojna stabla belih i plavih šljiva, jedini čokot preživele vinove loze, koji je u Miholjdane nudio ukusno grožđe, i draga malena stabla prepuna onih kiselih višanja na kraju bašte, pored seoskog puta. Te male višnje su bile moje i svačije, jer je mogao da ih ubere i žedan putnik namernik, pa niko nije lomio njihove grane. Malene višnje su rađale, povijajući se od plodova, nudeći svoje darove... (Insert iz knjige romansijerske monografije dr Milivoja Došenovića: "Nova Gajdobra - u ravnici Bačke").

(Snimak: dr Milivoje Došenović, književnik, u leto 2006)

  

 

IZ NEKIH VREMENA - PRIREDBA U DOMU KULTURE U NOVOJ GAJDOBRI

(Foto-arhiva iz druge polovine XX veka)

Dragocena arhivska slika iz 1961. godine XX veka: na bini doma kulture u Novoj Gajdobri, sa akustičnom gitarom Marko Kurilić, peva Borivojka Ćorović, a prati ih na harmonici "Mijo sa salaša", u pozadini, levo je predsednik novogajdobranske omladine Ratko Čerović (iz foto-arhive Marka Kurilića, prilog za knjigu: "Nova Gajdobra - u ravnici Bačke", autora dr Milivoja Došenovića, književnika).

 

Dom kulture u Novoj Gajdobri (crtež naiva dr Milivoja Došenovića), kakav je izgledao početkom druge polovine XX veka. U njemu su svirali VIS "Dobosako" i  VIS "Kamikize" iz Nove Gajdobre (1967-1970) - i to bejahu jedne od prvih vokalno-instrumentalnih grupa koje su osnovane u nekadašnjoj Jugoslaviji (ove grupe su potekle sa područja Južnobačkog okruga). Na desnoj slici: VIS "Dobosako" Nova Gajdobra, sleva: Branko Kovačević (bubnjevi), Mirko Sabljić (gitara), Milivoje Došenović (ritam i solo gitara), Rajko Bošković (bas gitara), vokalni solista je bio Svetozar Šain Ćećo (snimak: Marko Kurilić, početkom proleća, u Novoj Gajdobri, 1967).

 

Vokalno-instrumentalni sastav "DOBOSAKO" - Nova Gajdobra

(Snimak: Marko Kurilić, početkom proleća u Novoj Gajdobri, 1967) 

 

VIS "Dobosako", Nova Gajdobra (snimak: Marko Kurilić, u rano proleće 1967)

 

Sleva: Svetozar Šain Ćećo, vokalni solista VIS "Dobosako" Nova Gajdobra (snimak krajem 1967. godine), i desno: Marko Kurilić, glavni menadžer vokalno-instrumentalnih grupa "Dobosako" i "Kamikaze", Nova Gajdobra (snimak: dr Milivoje Došenović, u Novom Sadu, 4. oktobra 2013).

 

Sleva: novogajdobranski gitarista Miroslav Štrbac Mišo (1948-1978), i poluakustična gitara "gibson"

(Snimak među topolama i vrbacima na kanalu Dunav-Tisa-Dunav, Nova Gajdobra, 1968)

 

 

VIS "KAMIKAZE" (NOVA GAJDBRA 1968-1970)

 

 

SUSRETI: PRED VELIKU PROMOCIJU KNJIGE O NOVOJ GAJDOBRI (SPORTSKA HALA, 2006)

Književnik dr Milivoje Došenović, u veoma srdačnom razgovoru sa jerejem gajdobranske pravoslavne crkve Predragom Milutinom, Rajkom Boškovićem (nekadašnjim basistom novogajdobranskih bendova VIS "Dobosako" i VIS "Kamikaze"), a pored njega je predsednik MZ "Nova Gajdobra", elektroinženjer Petar Sabljić (snimak: Aleksandar Agić, kamerman novosadske "TV Kanal 9", u sportskoj hali Nove Gajdobre, neposredno pred promociju knjige: "Nova Gajdobra - u ravnici Bačke",  23. decembra 2006).

 

Dr Milivoje Došenović, književnik - u veoma srdačnom razgovoru sa svojim zemljacima: elektroinženjerom Petrom Sabljićem i Brankom Milivojevićem (snimak: Aleksandar Agić, kamerman novosadske "TV Kanal 9", u sportskoj hali Nove Gajdobre, neposredno pred  promociju njegove knjige: "Nova Gajdobra - u ravnici Bačke", koja je svečano održana 23. decembra 2006).

 

Zdesna: dr Milivoje Došenović, književnik i autor dela "NOVA GAJDOBRA - U RAVNICI BAČKE" (romansijerska monografija), u srdačnom razgovoru sa predsednikom Mesne zajednice "Nova Gajdobra", elektroinženjerom Petrom Sabljićem, i voditeljem novogajdobranske promocije knjige, poznatim novinarem sa "TV Kanal 9" iz Novog Sada, Milanom Grbićem (snimak: Aleksandar Agić, kamerman novosadske "TV Kanal 9", u sportskoj hali Nove Gajdobre, neposredno pred promociju knjige: "Nova Gajdobra - u ravnici Bačke", 23. decembra 2006). 

 

 

 NAJMASOVNIJA KNJIŽEVNA SVEČANOST U NOVOJ GAJDOBRI (2006)

Književnik dr Milivoje Došenović, prezentuje svoju obimnu knjigu o Novoj Gajdobri

(Snimci: Aleksandar Agić, kamerman novosadske "TV Kanal 9", 2006)

 

Najmasovnija književna svečanost u bačkom selu Nova Gajdobra. Povodom publiciranja zavičajne knjige: "Nova Gajdobra - u ravnici Bačke" (romansijerska monografija), autora dr Milivoja Došenovića, književnika i redovnog člana Društva književnika Vojvodine - sportska hala u Novoj Gajdobri, bila je ispunjena do poslednjeg mesta. Ovo je bila najveća svečanost u poslednjih 60 godina od dolaska kolonista u ovo bačko selo. Velika promocija (po sinopsisu) bila je upriličena pored besede autora knjige, i sa dve folklorne grupe "Blagoje Parović" iz Gajdobre i "Jovan Dučić" iz Nove Gajdobre, koje su održale veličanstven prikaz narodnih pesama i igara iz vremena naših predaka, dok su literalne sekcije učenika Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz oba sela, prezentovale izbor iz najboljih soneta autora knjige dr Milivoja Došenovića. Cela dvočasovna svečanost bila je dopunjena i snažnim zvucima električnih gitara nekadašnjih članova novogajdobranskih bendova "Dobosako" i "Kamikaze", uz poznati vokal popularnog Momira Ivkovića Pidže iz Gajdobre. Velika novogajdobranska promocija knjige bila je pokrivena sa tri kamere novosadske "TV Kanal 9". Promociju je pratilo i nekoliko eminentnih novinara iz lista "Nedeljne novine" Bačka Palanka. Voditelj svečanosti bio je popularni novosadski novinar i publicista Milan Grbić "Bata Grba" (1953-2014), snimci: u Novoj Gajdobri, 23. decembra 2006.

 

Logotip lista "NEDELJNE NOVINE" Bačka Palanka, koji je počeo da izlazi 1. januara 1965. godine

 

Sleva: Nada Dedijer (iz Gajdobre), ugledna srpska novinarka, dugogodišnja žurnalistkinja lista "Nedeljne novine" iz Bačke Palanke. Njene brojne kolumne i intervjui, sa značajnim ličnostima iz sveta književnosti, sporta, nauke i kulture - davali su veliki doprinos uzdizanju pozitivnih vrednosti u našem društvu, gde je vodila veoma informativnu brigu i o vojvođanskom selu, posebno u opštini Bačka Palanka, ali i u regionu. Kulturne rubrike u listu "Nedeljne novine", perom novinarke Nade Dedijer - dobijale su konstrukte dubine i širine informacija, a njen odnos prema izdavačko-knjižarskoj oblasti u Republici Srbiji - veliki je doprinos edukovanju mladih generacija. Na desnoj fotografiji: poznati sportski novinar, voditelj i publicista Milan Grbić (1953-2014), u vreme nastupa na promociji knjige "Nova Gajdobra - u ravnici Bačke", autora dr Milivoja Došenovića  (snimci: Aleksandar Agić, kamerman novosadske "TV Kanal 9", sportska hala, Nova Gajdobra, 23. decembra 2006).

 

Sleva: dr Milivoje Došenović, sa svojim drugarom i kolegom po muzici Momirom Ivkovićem Pidžom

(Snimak u Gajdobri, zimskog i maglovitog jutra, 1990)

 

 

NEZABORAVNO I ROMANTIČNO

PROSLAVLJEN JE ZLATNI JUBILEJ

U ARHAIČNOM AMBIJENTU

POLA VEKA OD OSNIVANJA 

PRVIH NOVOGAJDOBRANSKIH BENDOVA

VIS "DOBOSAKO" I VIS "KAMIKAZE"

(Nova Gajdobra, 1967-2018)

Gornja slika sleva: Momir Ivković Pidžo (vokal), dr Milivoje Došenović  (električna solo gitara), i Mileta Mihajlov II Pirga (ritam električna gitara). Dobri drugari i kolege iz mlađih dana, kao nekadašnji muzičari, skupili su se u rodnoj kući dr Milivoja Došenovića, i u arhaičnom drevnom ambijentu proslavili pola veka od osnivanja prvih novogajdobranskih bendova VIS "Dobosako" i VIS "Kamikaze" (1967-2018). Uvodni deo svečane ceremonije izveli su na električnim gitarama dr Milivoje Došenović i njegov drug Pirga, a zna se - to su bili najbolji instrumentali The "Shadows": Ponoć je prošla, Najlepši san, Tema mladih ljubavnika, 20.000 milja pod morem, Drifting, kao i odličan instrumental Točkovi (Wheels) The "String-A-Longs". Nakon toga, uz pratnju električnih gitara i savremenog "Loopera" na snažnim pojačalima -  grmeo je i poznati Pidžin glas. Ređali su se tada čuveni i nezaboravni hitovi "Pro-arta" u izvođenju našeg "Vojvođanskog Čobija" gajdobranskog Pidže: Lola, Dolina našeg detinjstva, Čokolino, Ruku meni pruži ljubavi, Dečak je tužan i sam, Toplo ljeto, kao i pesme od drugih pevača (iz slavnog vremena Jugoslavije) u izvođenju Pidže. Nakon kraćeg predaha uz bogatu gozbu ića i pića - veselo društvo je ponovilo žestoku svirku, a zvuci su se prostirali do kraja novogajdobranskih atara iza sela. Mnogi rođeni Novogajdobrani, koji više ne žive u selu, iskreno žale, što im je promakla živa svirka, koja se retko viđa u životu. Organizator proslave dr Milivoje Došenović se zahvaljuje onima koji su prisustvovali slavnom jubileju, a posebno: Radivoju Rodiću, Goranu Kašikoviću i njegovom sinu, Veri Žarković, Nenadu Popoviću  i njegovoj majci (koji su doneli za slavlje flašu odlične domaće rakije), Čedi Kašikoviću, Tomislavu Stojanoviću iz Veternika i drugima. Na donjim fotografijama: Momir Ivković Pidžo, u nadahnutom pevanju i za stolom u pauzi. Snimci: T. Stojanović, na hodniku rodne kuće dr Milivoja Došenovića, Nova Gajdobra 10. novembra 2018.

 

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Novoj Gajdobri (snimak: dr Milivoje Došenović, 12. januara 2019)

 

 

 

Da biste otvorili knjigu - kliknite levim tasterom miša na velike korice

Da biste otvorili knjigu - kliknite levim tasterom miša na velike korice

   

ZLATNI JUBILEJ - 40 GODINA RADA U IZDAVAČKO-KNJIŽARSKOJ OBLASTI NEKADAŠNJE DRŽAVE JUGOSLAVIJE I REPUBLIKE SRBIJE

Dr Milivoje Došenović (u sredini), književnik, pesnik, romansijer, esejista, redovni član Društva književnika Vojvodine, glavni i odgovorni urednik, strategijski producent i osnivač PRVE privatne izdavačke kuće u Vojvodini "Domla-Publishing" iz Novog Sada - svečano je u krugu najbližih poslovnih saradnika obeležio svoj Zlatni jubilej sa 40 godina profesionalnog i neprekidnog rada u izdavačko-knjižarskoj oblasti u nekadašnjoj velikoj državi Jugoslaviji i Republici Srbiji (1976 - 2016).  Snimak: Aleksandar Agić, kamerman novosadske "TV Panonija", u prijatnom i egzotičnom ambijentu ribarskog restorana "Dunavac" kod Futoga, 3. juna 2016.

 

 

Dr Milivoje Došenović, u živopisnom ambijentu Tikvare pored Dunava (Bačka Palanka, 28. maja 2016)

 

Renovirana rodna kuća književnika dr Milivoja Došenovića u Novoj Gajdobri, ozidana pre 120 godina

(Autorski snimak, 29. decembra 2018. godine)

 

Dr Milivoje Došenović - ispred dvorca Dunđerskih u Čelarevu (snimak: 12. januara 2019)

 

Dr Milivoje Došenović je napisao 22 knjige od 1997-2019. godine, koje su objavljene ukupno u 60 izdanja