Dr Milivoje Došenović: Nova Gajdobra - u ravnici Bačke (14. prošireno elektronsko izdanje, 2019)

xxxDr Milivoje Došenović: Nova Gajdobra - u ravnici Bačke (14. prošireno elektronsko izdanje, 2019)

NOVA GAJDOBRA - IN THE PLAIN OF BACKA

(ROMANCE MONOGRAPH)

 

     Dr Milivoje Došenović, književnik, pesnik, romansijer i redovni član Društva književnika Vojvodine, autor knjige: "NOVA GAJDOBRA U RAVNICI BAČKE" (romansijerska monografija), 14. elektronsko izdanje, izdavač i generalni producent knjige: "Domla-Publishing", Novi Sad, 2019. godine. Recenzent  književnog i naučnog dela: prof. dr Radovan Čokorilo, pedagog i psiholog, Univerzitet u Novom Sadu.

 

     Knjiga, između ostalog, sadrži nostalgične slike i pripovedanja o bačkim vozovima, prugama i železničkim stanicama, poljoprivrednim mašinama i alatima (traktorima, garavim lokomobilama i drvenim vršalicama), a sve se to u današnje doba retko može videti. Najveći vojvođanski muzeji poljoprivrednih oruđa i drevne mehanizacije nalaze se u poljoprivrednom muzeju u Kulpinu (u kompleksu zgrada pored nekadašnjeg dvorca-kaštela Lazara i Đorđa Dunđerskog) u opštni Bački Petrovac, kao i u muzeju "Žeravica" u Novom Miloševu, opština Novi Bečej (severni Banat). Bogata retrospektiva tih drevnih mašina - u slici i reči objavljena je u knjizi autora dr Milivoja Došenovića: "Nova Gajdobra u ravnici Bačke".

 

     Ekskluzivno, u ovoj bogatoj romansijerskoj monografiji - detaljno su opisana osnivanja prvih vokalno-instrumentalnih grupa iz Nove Gajdobre i susedne Gajdobre, ali i iz Bačke Palanke, Silbaša, Mladenova, Bačkog Petrovca, Maglića, Čelareva..., koje su sredinom šezdesetih godina XX veka bile među prethodnicama popularizacije bit i rok muzike na prostorima Južnobačkog okruga, Vojvodine, pa i bivše Jugoslavije. Obim knjige je 664 stranice sa mnoštvom onovremenih (drevnih) arhivskih, ali i savremenih fotografija iz sela Nova Gajdobra i varoši Bačka Palanka.

 

     Knjiga sadrži i ORIGINALAN SPISAK svih koloniziranih meštana i porodica, koje su naseljene iz Bosne i Hercegovine i Kosmeta u Novu Gajdobru od 1945. godine. Ovaj važan prilog kao separatni deo za knjigu, po azbučnom redu, ustupljen je lično autoru knjige dr Milivoju Došenoviću od Matične službe Nova Gajdobra - i ekskluzivno objavljen u 1. izdanju knjige, čija velika promocija je bila u sportskoj hali Nove Gajdobre u decembru 2006. godine.

 

    

 

 

Prof. dr Radovan Čokorilo, pedagog i psiholog sa Univerziteta u Novom Sadu, recenzent knjige dr Milivoja Došenovića "Nova Gajdobra - u ravnici Bačke".

 

 

NAPOMENA: Kompletno delo se može otvoriti pronalaženjem na našem veb sajtu, u rubrikama: "IZDAVAČKA KUĆA", "O NAMA", "DELA", kao i u kategoriji "VESTI", ili u rubrici "Nova Gajdobra u ravnici Bačke", gde se pokretanjem linka može otvoriti celokupna knjiga pod nazivom "NOVA GAJDOBRA - U RAVNICI BAČKE" (14. dopunjeno elektronsko izdanje, E-book, 2019), a knjiga je dopunjena veoma retkim i vrednim arhivskim i savremenim fotografijama, obim 664 stranice. Elektronsko izdanje knjige možete otvoriti i u ovoj rubrici, čiji link se nalazi iza albuma fotografija, a pokreće se pritiskom levog tastera miša na korice knjige!

 

Selo Nova Gajdobra - zimski pejzaž u predvečerje (snimak: dr Milivoje Došenović, 2006)

 

Selo Nova Gajdobra, ulazak iz smera Silbaša i Gajdobre

(Snimak: dr Milivoje Došenović, u leto 2006)

 

 

SEĆANJA ZA NEZABORAV - PRIREDBA U DOMU KULTURE

NOVE GAJDOBRE

(Foto-arhiva iz druge polovine XX veka)

Dragocena arhivska slika iz 1961. godine XX veka: na bini doma kulture u Novoj Gajdobri, sa akustičnom gitarom Marko Kurilić, peva Borivojka Ćorović, a prati ih na harmonici Mijo Jovanović, u pozadini, levo je predsednik novogajdobranske omladine Ratko Čerović (iz foto-arhive Marka Kurilića, prilog za knjigu: "Nova Gajdobra - u ravnici Bačke", autora dr Milivoja Došenovića, književnika).

 

Dom kulture u Novoj Gajdobri (crtež naiva dr Milivoja Došenovića), kakav je izgledao početkom druge polovine XX veka. U njemu su svirali VIS "Dobosako" i  VIS "Kamikize" iz Nove Gajdobre (1967-1970) - i to bejahu jedne od prvih vokalno-instrumentalnih grupa koje su osnovane u nekadašnjoj Jugoslaviji (ove grupe su potekle sa područja Južnobačkog okruga). Na desnoj slici: VIS "Dobosako" Nova Gajdobra, sleva: Branko Kovačević (bubnjevi), Mirko Sabljić (gitara), Milivoje Došenović (ritam i solo gitara), Rajko Bošković (bas gitara), vokalni solista je bio Svetozar Šain Ćećo (snimak: Marko Kurilić, početkom proleća, u Novoj Gajdobri, 1967).

 

Vokalno-instrumentalni sastav "DOBOSAKO" - Nova Gajdobra

(Snimak: Marko Kurilić, početkom proleća u Novoj Gajdobri, 1967) 

 

VIS "Dobosako", Nova Gajdobra (snimak: Marko Kurilić, u rano proleće 1967)

 

Sleva: Svetozar Šain Ćećo, vokalni solista VIS "Dobosako" Nova Gajdobra (snimak krajem 1967. godine), i desno: Marko Kurilić, glavni menadžer vokalno-instrumentalnih grupa "Dobosako" i "Kamikaze", Nova Gajdobra (snimak: dr Milivoje Došenović, u Novom Sadu, 4. oktobra 2013).

 

 

VIS "KAMIKAZE" (NOVA GAJDOBRA, 1968-1970)

 

Iz nekih lepših i romantičnih vremena. Na slici: dr Milivoje Došenović (u sredini sa gitarom), u društvu svojih drugara Ivice Danilova (levo sa gitarom) i bačkopalanačkih rokera. Snimak napravio Božidar Savić "Foto-Bole", u bačkopalanačkoj Bagremari, početkom proleća 1974. Slika je iz arhive književnika dr Milivoja Došenovića.

 

 

 NAJMASOVNIJA KNJIŽEVNA SVEČANOST U NOVOJ GAJDOBRI (2006)

Književnik dr Milivoje Došenović, prezentuje svoju obimnu knjigu o Novoj Gajdobri

(Snimci: Aleksandar Agić, kamerman novosadske "TV Kanal 9", 2006)

 

Najmasovnija književna svečanost u bačkom selu Nova Gajdobra. Povodom publiciranja zavičajne knjige: "Nova Gajdobra - u ravnici Bačke" (romansijerska monografija), autora dr Milivoja Došenovića, književnika i redovnog člana Društva književnika Vojvodine - sportska hala u Novoj Gajdobri, bila je ispunjena do poslednjeg mesta. Ovo je bila najveća svečanost u poslednjih 60 godina od dolaska kolonista u ovo bačko selo. Velika promocija (po sinopsisu) bila je upriličena pored besede autora knjige, i sa dve folklorne grupe "Blagoje Parović" iz Gajdobre i "Jovan Dučić" iz Nove Gajdobre, koje su održale veličanstven prikaz narodnih pesama i igara iz vremena naših predaka, dok su literalne sekcije učenika Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz oba sela, prezentovale izbor iz najboljih soneta autora knjige dr Milivoja Došenovića. Cela dvočasovna svečanost bila je dopunjena i snažnim zvucima električnih gitara nekadašnjih članova novogajdobranskih bendova "Dobosako" i "Kamikaze", uz poznati vokal popularnog Momira Ivkovića Pidže iz Gajdobre. Velika novogajdobranska promocija knjige bila je pokrivena sa tri kamere novosadske "TV Kanal 9". Promociju je pratilo i nekoliko eminentnih novinara iz lista "Nedeljne novine" Bačka Palanka. Voditelj svečanosti bio je popularni novosadski novinar i publicista Milan Grbić "Bata Grba" (1953-2014), snimci: u Novoj Gajdobri, 23. decembra 2006.

 

Logotip lista "NEDELJNE NOVINE" Bačka Palanka, koji je počeo da izlazi 1. januara 1965. godine

 

Sleva: Nada Dedijer (iz Gajdobre), ugledna srpska novinarka, dugogodišnja žurnalistkinja lista "Nedeljne novine" iz Bačke Palanke. Njene brojne kolumne i intervjui, sa značajnim ličnostima iz sveta književnosti, sporta, nauke i kulture - davali su veliki doprinos uzdizanju pozitivnih vrednosti u našem društvu, gde je vodila veoma informativnu brigu i o vojvođanskom selu, posebno u opštini Bačka Palanka, ali i u regionu. Kulturne rubrike u listu "Nedeljne novine", perom novinarke Nade Dedijer - dobijale su konstrukte dubine i širine informacija, a njen odnos prema izdavačko-knjižarskoj oblasti u Republici Srbiji - veliki je doprinos edukovanju mladih generacija. Na desnoj fotografiji: poznati sportski novinar, voditelj i publicista Milan Grbić (1953-2014), u vreme nastupa na promociji knjige "Nova Gajdobra - u ravnici Bačke", autora dr Milivoja Došenovića  (snimci: Aleksandar Agić, kamerman novosadske "TV Kanal 9", sportska hala, Nova Gajdobra, 23. decembra 2006).

 

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Novoj Gajdobri (snimak: dr Milivoje Došenović, 12. januara 2019)

 

 

 

Da biste otvorili knjigu - kliknite levim tasterom miša na velike korice

Da biste otvorili knjigu - kliknite levim tasterom miša na velike korice

 

Dr Milivoje Došenović napisao je 22 knjige, koje su objavljene ukupno u 60 izdanja (1997-2020)

 

 

 

Da biste otvorili knjigu - kliknite levim tasterom miša

na velike korice

Da biste otvorili knjigu - kliknite levim tasterom miša

na velike korice

 

 

   

ZLATNI JUBILEJ - 40 GODINA RADA U IZDAVAČKO-KNJIŽARSKOJ OBLASTI NEKADAŠNJE DRŽAVE JUGOSLAVIJE I REPUBLIKE SRBIJE

Dr Milivoje Došenović (u sredini), književnik, pesnik, romansijer, esejista, redovni član Društva književnika Vojvodine, glavni i odgovorni urednik, strategijski producent i osnivač PRVE privatne izdavačke kuće u Vojvodini "Domla-Publishing" iz Novog Sada - svečano je u krugu najbližih poslovnih saradnika obeležio svoj Zlatni jubilej sa 40 godina profesionalnog i neprekidnog rada u izdavačko-knjižarskoj oblasti u nekadašnjoj velikoj državi Jugoslaviji i Republici Srbiji (1976 - 2016).  Snimak: Aleksandar Agić, kamerman novosadske "TV Panonija", u prijatnom i egzotičnom ambijentu ribarskog restorana "Dunavac" kod Futoga, 3. juna 2016.

 

 

Dr Milivoje Došenović, u živopisnom ambijentu Tikvare pored Dunava (Bačka Palanka, 28. maja 2016)

 

Renovirana rodna kuća književnika dr Milivoja Došenovića u Novoj Gajdobri, ozidana pre 120 godina

(Autorski snimak, 29. decembra 2018. godine)

 

Dr Milivoje Došenović - ispred dvorca Dunđerskih u Čelarevu (snimak: 12. januara 2019)

 

Dr Milivoje Došenović (Novi Sad, 20. septembra 2020)