Dr Milivoje Došenović: Nova Gajdobra - u ravnici Bačke (15. prošireno elektronsko izdanje, 2021)

xxxDr Milivoje Došenović: Nova Gajdobra - u ravnici Bačke (15. prošireno elektronsko izdanje, 2021)

NOVA GAJDOBRA - IN THE PLAIN OF BACKA

(ROMANCE MONOGRAPH)

 

     Dr Milivoje Došenović, književnik, pesnik, romansijer i redovni član Društva književnika Vojvodine, autor knjige: "NOVA GAJDOBRA U RAVNICI BAČKE" (romansijerska monografija), 15. elektronsko izdanje, izdavač i generalni producent knjige: "Domla-Publishing", Novi Sad, 2021. godine. Recenzent  književnog i naučnog dela: prof. dr Radovan Čokorilo, pedagog i psiholog, Univerzitet u Novom Sadu.

 

     Knjiga, između ostalog, sadrži nostalgične slike i pripovedanja o bačkim vozovima, prugama i železničkim stanicama, poljoprivrednim mašinama i alatima (traktorima, garavim lokomobilama i drvenim vršalicama), a sve se to u današnje doba retko može videti. Najveći vojvođanski muzeji poljoprivrednih oruđa i drevne mehanizacije nalaze se u poljoprivrednom muzeju u Kulpinu (u kompleksu zgrada pored nekadašnjeg dvorca-kaštela Lazara i Đorđa Dunđerskog) u opštini Bački Petrovac, kao i u muzeju "Žeravica" u Novom Miloševu, opština Novi Bečej (severni Banat). Bogata retrospektiva tih drevnih mašina - u slici i reči objavljena je u knjizi autora dr Milivoja Došenovića: "Nova Gajdobra u ravnici Bačke".

 

     Ekskluzivno, u ovoj bogatoj romansijerskoj monografiji - detaljno su opisana osnivanja prvih vokalno-instrumentalnih grupa iz Nove Gajdobre i susedne Gajdobre, ali i iz Bačke Palanke, Silbaša, Mladenova, Bačkog Petrovca, Maglića, Čelareva..., koje su sredinom šezdesetih godina XX veka bile među prethodnicama popularizacije bit i rok muzike na prostorima Južnobačkog okruga, Vojvodine, pa i bivše Jugoslavije. Obim knjige je 664 stranice sa mnoštvom onovremenih (drevnih) arhivskih, ali i savremenih fotografija iz sela Nova Gajdobra, ali i Bačke Palanke.

 

     Knjiga sadrži i MATIČARSKI SPISAK svih koloniziranih meštana i porodica, koje su naseljene iz Bosne i Hercegovine i Kosmeta u Novu Gajdobru od 1945. godine. Ovaj važan prilog kao separatni deo za knjigu, po azbučnom redu, ustupljen je lično autoru knjige dr Milivoju Došenoviću od Matične službe Nova Gajdobra - i ekskluzivno objavljen u 1. izdanju knjige, čija velika promocija je bila u sportskoj hali Nove Gajdobre u decembru 2006. godine.

 

    

 OVO JE JEDINA KNJIGA O NOVOJ GAJDOBRI (OD 1945-2023)

Najveći deo slika (320) je iz lične foto-arhive autora knjige dr Milivoja Došenovića, zajedno sa savremenim fotografijama, koje je lično snimio autor ovog dela. Ostale slike, koje su striktno vezane za Novu Gajdobru, lično su ustupljene autoru knjige od žitelja sela i iz arhivarija: lovačkog društva "Zec", fudbalskih klubova "Mladi zadrugar" i "Soko", iz odbojkaške i šahovske foto-arhive, kao i razne slike iz arhive Zemljoradničke zaddruge "Jadran" iz Nove Gajdobre. U knjizi je i Spisak sa 1.614 koloniziranih meštana, naseljeni 1945/46. godine u Novu Gajdobru, i Spisak je lično uručen autoru ove knjige za njegovo prvo izdanje (2006). Ovo književno delo od 1-15. izdanja sadrži svoju urednu Bibliografiju sa 31 izvorom, koje je autor ove knjige naučno proučavao. Ali, posebno su naznačeni i izvori u fusnotama sa imenima autora, čiji delovi iz teksta knjige su u 1. i 2. glavi korišćeni u ovoj knjizi, uz tekstove autora ovog dela, uglavnom o izvodima istorijata opštine i geografskim podacima Bačke Palanke i Nove Gajdobre, uz nekoliko pedeoloških karata. Ova knjiga nije hrolologija ni hronografija, već romansijerska monografija, koja je u većem delu pisana u prvom licu jednine. Autor se nije opširno bavio statistikom, već životom  i događajima. Razne slike, koje je snimio kamerman "TV Kanal 9" iz Novog Sada Aleksandar Agić, kao poslovni saradnik izdavačke kuće "Domla-Publishing" (čiji je osnivač i glavni i odgovorni urednik dr Milivoje Došenović) - pripadaju ličnoj foto-arhivi autora ove knjige. Od naseljavanja kolonista sa Kosmeta i BiH u Novu Gajdobru (1945/46), ovo je jedina knjiga do danas (2022. godine) napisana o Novoj Gajdobri, koja je u potpunosti zadovoljila književnu i akademsku formu. 

 

Sleva: prof. Đuro Kralj (1949-2014), geograf, pisac i najuspešniji direktor Narodne biblioteke "Veljko Petrović" iz Bačke Palanke, najbolji bibliotekar Srbije i dobitnik "Surepove" i "Oktobarske nagrade". Bio je jedan od vrsnih kolega i prijatelja dr Milivoja Došenovića, književnika i osnivača PRVE privatne izdavačke kuće u Vojvodini "Domla-Publishing" iz Novog Sada, na čije promocije knjiga i književne večeri  je rado odlazio u vojvođansku prestonicu. Direktor bačkopalanačke biblioteke, prof. Đuro Kralj, među prvima je dao veliku podršku književniku dr Milivoju Došenoviću, i omogućio mu pristup u arhivsku građu, za pisanje dela: "Nova Gajdobra u ravnici Bačke". U sredini je i posveta Đure Kralja, koja se nalazi na prvoj stranici u plavoj knjizi (desno), iz koje je odobrenjem Đ. Kralja, autor knjige o Novoj Gajdobri, dr Milivoje Došenović - uneo u svoju knjigu kraće delove fizičkogeografskog i društvenogeografskog prikaza, uz nekoliko pedeoloških karata atara Bačke Palanke i Nove Gajdobre. Koautori plave knjige, zajedno sa Đurom Kraljem, uredno su naznačeni u Bibliografiji i fusnotama knjige: "Nova Gajdobra - u ravnici Bačke" (romansijerska monografija). Svi snimci: dr Milivoje Došenović, u Narodnoj biblioteci "Veljko Petrović", Bačka Palanka, 9. novembra 1999.  

 

 

 

Prof. dr Radovan Čokorilo, pedagog i psiholog (profesor emeritus) sa Univerziteta u Novom Sadu, recenzent knjige dr Milivoja Došenovića "Nova Gajdobra - u ravnici Bačke".

 

 

NAPOMENA: Kompletno delo se može otvoriti pronalaženjem na našem veb sajtu, u rubrikama: "IZDAVAČKA KUĆA", "O NAMA", "DELA", kao i u kategoriji "VESTI", ili u rubrici "Nova Gajdobra u ravnici Bačke", gde se pokretanjem linka može otvoriti celokupna knjiga pod nazivom "NOVA GAJDOBRA - U RAVNICI BAČKE" (15. dopunjeno elektronsko izdanje, E-book, 2021), a knjiga je dopunjena veoma retkim i vrednim arhivskim i savremenim fotografijama, obim 664 stranice. Elektronsko izdanje knjige možete otvoriti i u ovoj rubrici, čiji link se nalazi iza albuma fotografija, a pokreće se pritiskom levog tastera miša na korice knjige!

 

Selo Nova Gajdobra - zimski pejzaž u predvečerje (snimak: dr Milivoje Došenović, 2006)

 

Selo Nova Gajdobra, ulazak iz smera Silbaša i Gajdobre

(Snimak: dr Milivoje Došenović, u leto 2006)

 

 

SEĆANJA ZA NEZABORAV - PRIREDBA U DOMU KULTURE

NOVE GAJDOBRE

(Foto-arhiva iz druge polovine XX veka)

Dragocena arhivska slika iz 1961. godine XX veka: na bini doma kulture u Novoj Gajdobri, sa akustičnom gitarom Marko Kurilić, peva Borivojka Ćorović, a prati ih na harmonici Mijo Jovanović. U pozadini, levo je predsednik novogajdobranske omladine Ratko Čerović (iz foto-arhive Marka Kurilića, prilog za knjigu: "Nova Gajdobra - u ravnici Bačke", autora dr Milivoja Došenovića, književnika).

 

Dom kulture u Novoj Gajdobri (crtež naiva dr Milivoja Došenovića), kakav je izgledao početkom druge polovine XX veka. U njemu su svirali VIS "Dobosako" i  VIS "Kamikize" iz Nove Gajdobre (1967-1970) - i to bejahu jedne od prvih vokalno-instrumentalnih grupa koje su osnovane u nekadašnjoj Jugoslaviji (ove grupe su potekle sa područja Južnobačkog okruga). Na desnoj slici: VIS "Dobosako" Nova Gajdobra, sleva: Branko Kovačević (bubnjevi), Mirko Sabljić (gitara), Milivoje Došenović (gitara), Rajko Bošković (bas gitara), vokalni solista je bio Svetozar Šain Ćećo.

 

Vokalno-instrumentalni sastav "DOBOSAKO" - Nova Gajdobra

(Snimak: Marko Kurilić, početkom proleća u Novoj Gajdobri, 1967) 

 

Originalni plakat za igranke u domu kulture Nova Gajdobra, iz 1967. godine

(Za novogajdobransku omladinu - svira VIS "Dobosako")

 

VIS "Dobosako", Nova Gajdobra (snimak: Marko Kurilić, u rano proleće 1967)

 

Sleva: Svetozar Šain Ćećo, vokalni solista VIS "Dobosako" Nova Gajdobra (snimak krajem 1967. godine), i desno: Marko Kurilić, glavni menadžer vokalno-instrumentalnih grupa "Dobosako" i "Kamikaze", Nova Gajdobra (snimak: dr Milivoje Došenović, u Novom Sadu, 4. oktobra 2013).

 

 

VIS "KAMIKAZE" (NOVA GAJDOBRA, 1968-1970)

 

Originalni plakat za igranke u domu kulture Nova Gajdobra iz 1968. godine

(Tada je osnovan i počeo sa svirkama novogajdobranski VIS "Kamikaze")

 

Iz nekih lepših i romantičnih vremena. Na slici: dr Milivoje Došenović (u sredini sa gitarom), u društvu svojih drugara Ivice Danilova (levo sa gitarom) i bačkopalanačkih rokera. Snimak napravio Božidar Savić "Foto-Bole", u bačkopalanačkoj Bagremari, početkom proleća 1974. Slika je iz arhive književnika dr Milivoja Došenovića.

 

Prvi novi automobil "zastava 1300" (čuveni "tristać") dr Milivoja Došenovića iz 1974.

 

 

Književnik, dr Milivoje Došenović, na svom prvom novom "tristaću" iz 1974. godine, u blizini bašte njegovih roditelja, iza sela Nova Gajdobra, uz bent kanala Dunav-Tisa-Dunav (snimak u vreme Miholjdana, 1975).

 

Na slici, šahovski turnir (simultanka) u Novoj Gajdobri: poznati šahovski velemajstor i državni reprezentativac Ljubomir Ljubojević, organizovao je "simultanku" protiv 30 tabli. Na slici je prikazan jedan deo najozbiljnijih protivnika slavnom Ljubojeviću: Jovan Janičić, Jagoda Drljača, Obrad Šuša i Boro Žarković. Rezultat je bio 29:1 za velemajstora Ljubojevića, a jedino je izgubio partiju od Novogajdobranina Gojka Šušnice. Snimljeno u Novoj Gajdobri, 15. marta 1975. Insert iz knjige "Nova Gajdobra - u ravnici Bačke", autora dr Milivoja Došenovića.

 

 

 NAJMASOVNIJA KNJIŽEVNA SVEČANOST U NOVOJ GAJDOBRI (2006)

Književnik dr Milivoje Došenović, prezentuje svoju obimnu knjigu o Novoj Gajdobri

(Snimci: Aleksandar Agić, kamerman novosadske "TV Kanal 9", 2006)

 

Najmasovnija književna svečanost u bačkom selu Nova Gajdobra. Povodom publiciranja zavičajne knjige: "Nova Gajdobra - u ravnici Bačke" (romansijerska monografija), autora dr Milivoja Došenovića, književnika i redovnog člana Društva književnika Vojvodine - sportska hala u Novoj Gajdobri, bila je ispunjena do poslednjeg mesta. Ovo je bila najveća svečanost u poslednjih 60 godina od dolaska kolonista u ovo bačko selo. Velika promocija (po sinopsisu) bila je upriličena pored besede autora knjige, i sa tri folklorne grupe "Blagoje Parović" iz Gajdobre (ženska i muška pevačka grupa) i "Jovan Dučić" iz Nove Gajdobre, koje su održale veličanstven prikaz narodnih pesama i igara iz vremena naših predaka, dok su literalne sekcije učenika Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz oba sela, prezentovale izbor iz najboljih soneta autora knjige dr Milivoja Došenovića. Cela dvočasovna svečanost bila je tad propraćena i snažnim zvucima električnih gitara nekadašnjih članova novogajdobranskih bendova "Dobosako" i "Kamikaze", uz poznati vokal popularnog Momira Ivkovića Pidže iz Gajdobre. Velika novogajdobranska promocija knjige bila je pokrivena sa tri kamere novosadske "TV Kanal 9". Promociju su pratili i eminentni novinari iz lista "Nedeljne novine" Bačka Palanka, Nada Dedijer i Dragan Zorić. Voditelj svečanosti bio je popularni novosadski novinar i publicista Milan Grbić "Bata Grba" (1953-2014), snimci: u Novoj Gajdobri, 23. decembra 2006.

 

Logotip lista "NEDELJNE NOVINE" Bačka Palanka, koji je počeo da izlazi 1. januara 1965. godine

 

Sleva: Nada Dedijer (iz Gajdobre), ugledna srpska novinarka, dugogodišnja žurnalistkinja lista "Nedeljne novine" iz Bačke Palanke. Njene brojne kolumne i intervjui, sa značajnim ličnostima iz sveta književnosti, sporta, nauke i kulture - davali su veliki doprinos uzdizanju pozitivnih vrednosti u našem društvu, gde je vodila veoma informativnu brigu i o vojvođanskom selu, posebno u opštini Bačka Palanka, ali i u regionu. Kulturne rubrike u listu "Nedeljne novine", perom novinarke Nade Dedijer (danas aktuelne glavne urednice lista) - dobijale su konstrukte dubine i širine informacija, a njen odnos prema izdavačko-knjižarskoj oblasti u Republici Srbiji - veliki je doprinos edukovanju mladih generacija. Na desnoj fotografiji: poznati sportski novinar, voditelj i publicista Milan Grbić (1953-2014), u vreme nastupa na promociji knjige "Nova Gajdobra - u ravnici Bačke", autora dr Milivoja Došenovića  (snimci: Aleksandar Agić, kamerman novosadske "TV Kanal 9", sportska hala, Nova Gajdobra, 23. decembra 2006).

 

Pravoslavna crkva Svetog Jovana Zlatousta u Silbašu, u kojoj su krštene mnoge generacije novorođenih iz sela Nova Gajdobra, Gajdobra i Silbaš, počev od 1946. godine, pa sve dok nisu podignute gajdobranska i novogajdobranska crkva, tokom prve polovine XXI veka (snimak: dr Milivoje Došenović, u Silbašu 2022).

 

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Novoj Gajdobri u finalnoj izgradnji

(Snimak: dr Milivoje Došenović, 12. januara 2019)

 

 

 

Da biste otvorili knjigu - kliknite levim tasterom miša na velike korice

Da biste otvorili knjigu - kliknite levim tasterom miša na velike korice

 

Dr Milivoje Došenović napisao je 22 knjige, koje su objavljene ukupno u 60 izdanja (1997-2023)

 

Da biste otvorili knjigu - kliknite levim tasterom miša

na velike korice

Da biste otvorili knjigu - kliknite levim tasterom miša

na velike korice

 

 

 

  

Da biste otvorili knjigu - kliknite levim tasterom miša

na velike korice

Da biste otvorili knjigu - kliknite levim tasterom miša

na velike korice

 

 

"Selakova nagrada" (diploma i zlatna medalja), dr Milivoju Došenoviću, književniku - za najbolju knjigu o naučniku Mihajlu Idvorskom Pupinu, sa potpisom akademika prof. dr Nikole Hajdina, predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti, i sa potpisom patentnog inženjera Milana Božića, predsednika Fondacije "Mladen Selak" za Republiku Srbiju (Beograd, 9. oktobra 2014).

 

 

Da biste otvorili knjigu - kliknite levim tasterom miša na velike korice

Da biste otvorili knjigu - kliknite levim tasterom miša na velike korice

 


   

ZLATNI JUBILEJ - 40 GODINA RADA U IZDAVAČKO-KNJIŽARSKOJ OBLASTI NEKADAŠNJE DRŽAVE JUGOSLAVIJE I REPUBLIKE SRBIJE

Dr Milivoje Došenović (u sredini), književnik, pesnik, romansijer, esejista, redovni član Društva književnika Vojvodine, glavni i odgovorni urednik, strategijski producent i osnivač PRVE privatne izdavačke kuće u Vojvodini "Domla-Publishing" iz Novog Sada - svečano je u krugu najbližih poslovnih saradnika obeležio svoj Zlatni jubilej sa 40 godina profesionalnog i neprekidnog rada u izdavačko-knjižarskoj oblasti u nekadašnjoj velikoj državi Jugoslaviji i Republici Srbiji (1976 - 2016).  Snimak: Aleksandar Agić, kamerman novosadske "TV Panonija", u prijatnom i egzotičnom ambijentu ribarskog restorana "Dunavac" kod Futoga, 3. juna 2016.

 

 

 

Da biste otvorili knjigu - kliknite levim tasterom miša na velike korice

Da biste otvorili knjigu - kliknite levim tasterom miša na velike korice 

 

Dr Milivoje Došenović, u živopisnom ambijentu Tikvare pored Dunava (Bačka Palanka, 28. maja 2016)

 

Stara rodna kuća književnika dr Milivoja Došenovića u Novoj Gajdobri

(Autorski snimak, 29. decembra 2018. godine)

 

Dr Milivoje Došenović - ispred dvorca Dunđerskih u Čelarevu (snimak: 12. januara 2019)

 

Dr Milivoje Došenović (Novi Sad, 20. septembra 2020)

 

KAPITALNO KNJIŽEVNO-NAUČNO DELO

OBJAVLJENO I ŠTAMPANO U 19 IZDANJA

 

Da biste otvorili knjigu, kliknite levim tasterom miša na velike korice

Da biste otvorili knjigu, kliknite levim tasterom miša na velike korice

 

 

 

 

PRVA PRIVATNA IZDAVAČKA KUĆA U VOJVODINI